Odpowiednie przechowywanie owoców

Koniec sezonu na dane owoce to nie powód do zmartwień. Istnieją przeróżne metody, które pozwolą nam cieszyć smakiem i aromatem naszych ulubionych owoców przez długi czas. Przykładowo owoce możemy zamrozić, niektóre idealnie nadają się do wysuszenia, a jeszcze inne możemy przechowywać w odpowiednich warunkach na surowo.

Jabłka na zimę

W skrzynkach na jabłka możemy zachować nasze ulubione, polskie owoce przez całą zimę. Oczywiście tutaj warto dodać, że nie każdy gatunek jabłka nadaje się o przechowywania, więc tę kwestię należy sprawdzić wcześniej. Skrzynki na jabłka najlepiej ustawić jest w chłodnym miejscu — jak piwnica czy też specjalna spiżarnia. Dzięki temu owoce wytrzymają po prostu dłużej.

W zależności od tego ile posiadamy miejsca, tyle jabłek możemy przechować na zimowe zapasy. Można zaopatrzyć się w tzw. big box, czy duże skrzynki po jabłkach, w których nasze jabłka będą bezpieczne. Big box są pojemne więc jabłek wystarczy dla nas i dla całej rodziny.

Skrzynki na jabłka można układać też piętrowo, więc nawet jeśli nasza piwnica nie jest duża, to zmieścimy w niej pokaźną ilość świeżych i pysznych owoców. Z ważnych, niezwykle kluczowych kwestii, trzeba pamiętać o tym, by dokładnie przeglądnąć wszystkie jabłka przed włożeniem ich do skrzynek i wyeliminować wszelkie zgniłe lub obite. Niestety, nawet jeśli chociaż jeno jabłko zdarzy się obite lub zgniłe, to wszystkie inne mogą się od niego „zarazić”. No i w takim przypadku niestety zimowe zapasy mamy z głowy.

A może mrożenie?

Niektóre owoce lepiej smakują jednak mrożone. Do tych zaliczają się z pewnością truskawki, maliny, borówki. Jeśli więc chcemy zachować, choć cząstkę lata w naszej kuchni, nie zapomnijmy zrobić zapasów w zamrażarce.

Jeżeli faktycznie pomysł z mrożeniem owoców nam się podoba, być może warto zainwestować w dużą i pojemną zamrażarkę. Często zamrażarki, które są częścią naszej lodówki, są po prostu małe i nie zmieści się w nich zbyt dużo mrożonych owoców. Jeśli jednak zdarza nam się sporadycznie coś zamrozić, to chyba nie ma sensu kupować wielkich zamrażarek, które zajmują jednak sporo miejsca. Mrożonki też mogą smakować dobrze, więc warto widzieć, które owoce lepiej jest zamrozić, które wysuszyć, a które przechowywać na świeżo.