Obchodzenie się z drobiem

Ludzie pracujący w branży spożywczej, która zajmuje się obróbką mięsa muszą posiadać szereg specjalistycznych urządzeń ogłuszających, a także przyrządów do oszałamiania zwierząt przed ubojem. Jednakże cała procedura oparta jest na pewnych zasadach. Są różne rodzaje aparatów, które przystosowane są do rozmaitych zwierząt.

Procedura obchodzenia się z drobiem i jego unieruchamiania

Na początku należy odpowiednio ptaka schwytać. Jednakże nie wszystkie paki mają identyczną budowę. Wszystko więc zależy od ich cech morfologicznych. Na przykład kury, czy brojlery powinno się łapać pojedynczo, za obie nogi. Kurczaki trzeba przenosić z ręką, która będzie podtrzymywać pierś ptaka, natomiast druga ręka musi znajdować się nad skrzydłami, by zapobiec trzepotaniu. Kurczaki można odwracać do góry nogami, ale tylko w absolutnej konieczności, czyli na przykład wtedy, gdy przenosi się więcej niż jedną sztukę.

Indyki niezwykle się różnią od siebie pod względem wielkości. Dlatego też istnieją różne metody ich łapania i przenoszenia. Małe ptaki trzeba łapać za obie nogi, przycisnąć do piersi i podnieść trzymając je blisko działa. Ramię powinno znajdować się nad ich skrzydłami, by zabezpieczyć ewentualne trzepotanie. Dużych indorów nie wolno łapać za nogi. Dobrze by było, gdyby ramię, lub dalsza część skrzydła podtrzymywana była jedną ręką, a w tym samym momencie obie nogi byłyby złapane drugą ręką. Tego ptaka powinno się podnosić i trzymać blisko ciała.

Unieruchamianie ptaka

Ubój ptaków wymaga pewnego rodzaju kontroli fizycznej nad nimi. Prawidłowa kontrola jest konieczna by jak najbardziej zminimalizować cierpienie ptaków. Dzięki temu całe działanie jest równocześnie mniej stresujące, a co ważniejsze – bezpieczniejsze dla wykonawcy czynności. Dodatkowo pozwala ona na zapewnienie właściwej pozycji aparatu przy głuszeniu.

Metoda unieruchomienia ptaków określana jest na przykład przez: kondycję ptaków (obecność zranień itp.), stawianie oporu przez ptaka, co skutecznie utrudnia właściwe przyłożenie aparatu, bezpieczeństwo własne oraz łatwość przeprowadzenia operacji, użycie aparatu ubojowego CPK do zwykłych uboi, a nie jedynie awaryjnie, a także gatunek oraz wielkość ptaka, czy przeszkadzanie przez inny drób.

Niewłaściwe ogłuszenie

Gdy zdarzy się sytuacja, w której nastąpi niewłaściwe ogłuszenie, bądź też zabijanie przez aparaty ubojowe, ptak powinien zostać automatycznie od razu zabity przy zastosowaniu metody alternatywnej.

Dodatkowo powód złego głuszenia trzeba zidentyfikować. Może to być spowodowane niewłaściwym umieszczeniem aparatu ubojowego w stosunku do głowy ptaka, albo jego awaria.

Grafika pochodzi z serwisu Gastrosilesia.pl